Căutare produse
Livrare din stoc pentru peste 90% din cele mai uzuale capete de tipărire termice
Capul de tipărire

Definiție

Capul de printare (printhead) este elementul imprimantei care aplica caractere, marcaje sau imagini.

Durata de viață a capului de printare

Capul de printare este cel mai important element al imprimantei dumneavoastra si unul dintre cele mai sensibile. Cele mai multe probleme legate de calitatea printarii sunt rezultatul direct al folosirii improprii a capului de printare.

Fiind o consumabila care se deterioreaza in timp, asemeni franelor unei masini, capul de printare necesita instalare potrivita si ingrijire sustinuta pentru a asigura o durata de viata cat mai extinsa a imprimantei.

Extinderea la maxim a duratei de viata a capului de printare este importanta pentru utilizatorii tehnologiei printarii termice, pentru a reduce costurile si pentru a imbunatatii productivitatea. Daca instalarea s-a realizat in conditii adecvate, iar mentenanta se asigura regulamentar, puteti cu usurinta maximiza durata de viata a capului de printare.

Factorii care pot contribui la deteriorarea prematură a capului de printare

01. uzura prin abraziune

Stratul protector al capului de printare se erodeaza datorita frictiunii, indiferent de materialele folosite si de modul in care se realizeaza mentenanta. Odata distrus stratul protector, elementele capului de printare se vor deteriora, ducand in final la defectarea capului de printare. Acesta este motivul pentru care capetele de printare pot fi considerate consumabile si trebuie inlocuite periodic, de-a lungul duratei de viata a imprimantei

02. utilizarea de media direct termica pentru aplicatii fara ribbon

Media direct termica necesita ca suprafata hartiei sa fie in contact direct cu elementele capului de printare. Acest fapt sporeste frictiunea si poate cauza o reducere a duratei de viata a capului de printare, comparativ cu o aplicatie similara in care se foloseste ribbon. Calitatea suportului media si compatibilitatea acestuia cu imprimanta termica este importanta.

03. acumularea prafului de pe hartie

Praful de pe hartie se colecteaza pe PR, pe marginile laterale ale ribbon-ului si suportului media, creand efectul unei roti de macinare. Acesta poate eroda stratul de protectie al capului de printare, deteriorandu-l treptat.

04. presiunea capului de printare asupra rolei presoare

Presiunea excesiva creste frictiunea pe ansamblul capului de printare, rezultand intr-o abraziune superioara. Presiunea capului de printare trebuie sa fie echilibrata pe intreaga suprafata media.

Echilibrul intre functia darkness si presiune trebuie sa fie utilizata pentru a genera o imagine acceptabila pe materiale potrivite.

Nota: se aplica doar imprimantelor cu setari ajustabile ale presiunii.

05. contaminarea

Media poate contine diferiti contaminanti abrazivi care ajung pana la capul de printare si zgarie sau taie startul portector al acestuia. Odata ce stratul de protectie al capului de printare este deteriorat, in timp va duce la avarierea totala a acestuia.

In cazul avarierii premature sau intamplatoare a capului de printare, aceasta se datoreaza zgarierii elementelor, suportului media necorespunzator sau a caracteristicilor mediului inconjurator (in caz ca locatia imprimantei este problematica, luati in considerare utilizarea unei carcase protectoare).

06. coroziunea

Substantele care intra in contact cu elementele capului de printare pot deveni corozive si pot genera (la temperaturi mari) agenti caustici, cauzand corodarea stratului protector al capului de printare si, in timp, defectarea acestuia.

Factori cauzatori: suportul media poate fi impregnat cu chimicale nepotrivite pentru printarea direct termica.

07. atingerea fizica a elementelor capului de printare

Pielea umana poate cauza contaminarea, in detrimentul duratei de viata a PH-ului.

08. curatarea necorespunzatoare

Sau utilizarea de solutii neaprobate pe PH.

09. Descarcarea electrostatica (ESD)

Poate deteriora circuitele electronice interne ale capului de printare.

Factori cauzatori: manevrarea improprie a ansamblului capului de printare.

10. Acumulare reziduala

Invelisul ribbon-ului si cel al stratului media direct termic se acumuleaza pe elementele capului de printare si poate interfera in transferul de caldura, cauzand supraincalzirea elementilor radiatorului pana in punctul in care capul de printare se distruge definitiv.

Factori cauzatori: mentenanta necorespunzatoare.

11. Setare darkness excesiva

12. Incarcarea statica de la media / ribbon

Terminologie

Abraziune – procesul de deteriorare prin frictiune – poate aparea in timpul operarii normale a imprimantei. Poate fi redusa prin ingrijire potrivita si mentenanta.

Contaminare – materia particulata (praf) deterioreaza capul de printare.

Coroziunea – deteriorarea graduala a capului de printare provocata de consumabile, curatarea incorecta a agentilor de curatare sau de catre mediul inconjurator.

Descarcare electrostatica (ESD) – poate aparea datorita manipularii necorespunzatoare sau a mediului inconjurator.

Umezeala – daca imprimanta dumneavoastra functioneaza intr-un mediu umed sau cu aburi, capul de printare poate fi serios deteriorat.

Reziduuri – un strat rezidual poate aparea in cazul mentenantei necorespunzatoare, a utilizarii agentilor de curatare nepotriviti, consumabilelor neconforme sau a setarilor incorecte.

Abrevieri

PH – printhead (cap de printare)

PR – pressure / platten roller (rola presoare)

DT – direct thermal (direct termic)

TT – thermal transfer (transfer termic)

ESD – electrostatic discharge (descarcare electrostatica)

dpi – dots per inch (rezolutie de printare)


Newsletter Printhead
Abonați-vă la newsletterul Printead si nu ratați ultimele noutăți